Waarom puzzelen een nuttige tijdsbesteding is

Een aantal jaren geleden was kleuren voor volwassenen een grote trend. Het kleuren was bedoeld voor volwassenen om hun hoofden leeg te maken en te kunnen ontspannen. Naast kleuren voor volwassenen zijn de laatste tijd ook Houten puzzels in de opkomst. Puzzelen is een nuttig tijdverdrijf en heeft allerlei voordelen. Wil je er meer over weten? Lees het in de blog!

Geschiedenis van de puzzel

Rond 1750 ontstond de legpuzzel, wat destijds een legkaart werd genoemd. Deze kaarten werden gebruikt als leermiddel voor kinderen in het basisonderwijs, zodat ze beter werden in topografie. Vroeger werden puzzels gezaagd uit mahoniehout. De grenzen werden afgezaagd zodat kinderen op een speelse manier topografie leerden. Tegenwoordig worden puzzels nog steeds gebruikt om kinderen te laten leren, zoals woorden, vormen en kleuren. Legpuzzels maken is echter niet alleen goed voor kinderen, ook voor volwassenen heeft het voordelen.

Goed voor het geheugen

Wanneer je een puzzel maakt gebruik je beide hersenhelften. De linker kant wordt voor analyseren gebruikt, zoals het logische sorteren van puzzelstukjes. De rechterkant is de creatieve kant, deze ziet het complete plaatje voor zich en werkt intuïtief. Voor het leggen van een Wooden city puzzel heb je beide kanten nodig. Door te puzzelen creëer je verbindingen tussen de beide helften en verbindingen tussen individuele hersencellen. Door deze verbindingen krijg je een groter leervermogen en word je beter in onthouden en begrijpen. Vooral voor het korte termijn geheugen werkt puzzelen goed.

Verbeter je vindingrijkheid

Bij puzzelen worden logica en creativiteit met elkaar verbonden. In de praktijk is puzzelen echter veel trial en error, oftewel steeds weer proberen en fouten maken. Je brein stelt een aanname, en deze test je dan in de praktijk. Hierdoor krijg je betere innovatieve en probleemoplossende vaardigheden. Deze kwaliteiten kunnen ook buiten het puzzelen van pas komen.

Grotere dopamine aanmaak 

Het maken van legpuzzels stimuleert de aanmaak van dopamine. Dit is een gelukshormoon die belangrijk is voor het beloningssysteem in de hersenen. Dit gebeurt al wanneer je één puzzelstukje succesvol legt! Hierdoor kun je een blij gevoel ervaren. Omdat je hersenen de beloning willen, wil je de puzzel afmaken. Daarna wil je misschien nog wel een puzzel maken, en dan het liefst eentje die wat moeilijker is. Hierdoor wordt dopamine ook wel geassocieerd met op beloning gedreven begrip. Dit houdt in dat een hogere mate van dopamine in je bloed ervoor zorgt dat je leervermogen verhoogt en dat je geheugen beter wordt.

Puzzelen als vorm van meditatie

Puzzelen helpt dus voor het geheugen, leervermogen en creativiteit, maar het is ook een uitstekende methode om te kunnen ontspannen. Alleen al het zoeken naar dat ene puzzelstukje in de berg van stukjes helpt je brein al om tot rust te komen. Sterker nog, puzzelen kan er zelfs voor zorgen dat je in een meditatieve staat komt. Hierdoor kun je beter met stress omgaan, waardoor je productiever wordt en meer zelfvertrouwen krijgt. Puzzelen is dus niet alleen een uitstekende manier om je brein te trainen, het helpt je ook om te ontspannen na een stressvolle dag.