Rekenen blijft belangrijk!

Niet iedereen houdt van rekenen, maar het is een vaardigheid die wij nodig hebben in ons dagelijks leven. Kan je je nog herinnering hoe je thuis kwam na een rekentoets op de basisschool? Was jij één van de kinderen die niet erover wilde praten of sprong je van blijheid dat je een tien heb behaald? Je bent die fase al jaren voorbij en nu is jouw kind aan de beurt. Je ziet dat hij ermee worstelt en je weet dat hij later een wetenschapper wilt worden. Maar hoe als hij niet eens sommen kan berekenen? Daarnaast heeft hij ook moeite met begrijpend lezen. Jij weet heel goed hoe belangrijk deze allemaal zijn voor een wetenschapper en je wilt zijn droom niet kapotmaken. Misschien wilt jouw kind een bakker worden en je denkt dat je niet veel zorgen er over hoef te maken. Maar als je wilt voorkomen dat je kind voor de gek wordt gehouden door zijn boekhouder, steun hem nu!

Hoe kan je jouw kind helpen?

Onderzoek waarom jouw kind moeite heeft met redactiesommen en procenten berekenen. Er is een grote kans dat het te maken heeft met begrijpend lezen. Vraag aan de docent naar oefenbladen of ga opzoek naar (gratis) oefenbladen online die geschikt zijn voor de leeftijd van je kind. Zodra je de oefenbladen hebt, laat je kind zo snel mogelijk beginnen met oefenen. De sommen op de oefenbladen variëren elke keer, waardoor jouw kind opnieuw een uitdaging krijgt. Hoe meer je kind oefent, hoe beter hij wordt in begrijpend lezen. Daarnaast traint hij zijn hersen om wiskundige concepten te begrijpen en hij zal in staat zijn om schattingen, plaats waarden en metingen op te nemen. Procenten berekenen wordt hierdoor makkelijker. Door te oefenen zal het zelfvertrouwen van het kind verbeterd worden en de interesse van het kind voor rekenen wordt gestimuleerd.

Zorg ervoor dat je kind met plezier oefent!

Vertel aan je kind waarom het belangrijk is om veel te oefenen. Zorg ervoor dat er geen afleiding is wanneer hij oefent. Het kan zijn werkgeheugen overbelasten en zijn denken verstoren. Concentratie gaat hand in hand met het ontwikkelen van werkgeheugen. Heb geduld met je kind en toon medeleven. Vergeet niet dat voor de meeste van ons vereiste rekenen ook veel oefenen toen we kinderen waren. Als je een manier kan vinden die ervoor zorgt dat je kind met plezier oefent zoals rekenspelletjes thuis spelen, maak gebruik ervan!