sangga-rima-roman-selia-LjbjWeXRbs0-unsplash

Tijd om naar het secundair onderwijs te gaan

Heb jij of heeft je kind net de tijd op de basisschool erop zitten? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een leuke vervolgopleiding. De tijd op de basisschool heb je waarschijnlijk als erg leuk ervaren. Je hebt veel nieuwe vrienden kunnen maken en je hebt veel leuke dingen kunnen doen. Echter is het nu tijd voor een nieuwe fase in je leven en deze fase kan gerust als erg spannend gezien worden. Je gaat nu alweer een stapje meer richting het grote mensen leven. Echter is het eerst tijd om te bepalen naar welke middelbare school je gaat.

In de 8 jaar tijd die een kind op de middelbare school doorbrengt worden er verschillende toetsen afgenomen. Denk hierbij aan de vakken zoals Nederlands, rekenen en Engels. Hier ontstaat er op basis van de cijfers en de motivatie van het kind al een bepaald advies. Echter wordt dit advies pas definitief nadat de cito toets is afgenomen. Dit zijn toetsen die helemaal aan het einde van het laatste jaar worden afgenomen en deze toetsen zijn landelijk. Op basis van alle jaren basisschool en de cito toets wordt er bepaald naar welk niveau het kind gaat. Hier gaan we in de volgende alinea meer over vertellen.

sangga-rima-roman-selia-lSwbzenbmIw-unsplash

Welke vervolgopleiding?

Er zijn verschillende soorten adviezen die een kind kan krijgen. Zo is het laagste advies dat een kind kan krijgen VMBO basis, vervolgens komt VMBO Kader, daarna komt VMBO-T, daarna de HAVO en vervolgens het VWO. Iedereen komt uiteindelijk op een plek terecht waar hij thuishoort. Tenminste, wanneer er een goed advies gegeven is. Mocht dit advies niet goed geweest zijn, dan kan er altijd nog geswitcht worden. Echter is het minstens zo belangrijk om een goede school uit te kiezen. Een goede school zorgt er namelijk voor dat jouw kind optimaal presteert en dat wil je natuurlijk. Tevens is het nog veel belangrijk dat je kind in een leuke omgeving terechtkomt en veel vrienden maakt. Verdiep je daarom samen met je kind goed in verschillende scholen.

Mocht je samen met je kind op zoek zijn naar een goede middelbare school, breng dan een bezoek aan verschillende open dagen. Zo krijgen jullie al meteen een goed beeld van scholen en heb je ook de mogelijkheid om met docenten te praten. Vaak zijn er op open dagen ook leerlingen aanwezig die jou alles over de school willen vertellen.

MEER TE WETEN KOMEN

ICT in het onderwijs

Hoger onderwijs

Onderwijs is prachtig