Vanaf welke leeftijd ga je naar de basisschool?

child

In ons land begint de schoolcarrière van een kind altijd op de basisschool. Sommige kinderen gaan eerst nog naar de peuterspeelzaal, maar hier wordt eigenlijk alleen maar gespeeld. Op de basisschool begint het leren pas echt. In minimaal acht jaar tijd doorloopt een kind acht groepen, om zo optimaal voorbereid aan de volgende stap te beginnen. Voor veel mensen met kinderen kent de basisschool geen geheimen. Is jouw eerste kind inmiddels een paar jaar oud? Dan begint het tijd te worden dat jij nadenkt over een gang naar de basisschool. Maar hoe zit het eigenlijk met de leeftijd van een kind voor hij/zij naar de basisschool mag? En tot welke leeftijd zit een kind eigenlijk op de basisschool? Dit zijn ongetwijfeld vragen waar jij allemaal antwoord op wilt hebben. In onderstaande tekst geven wij jou de nodige informatie.

De eerste stappen op de basisschool

kinderHet basisonderwijs in ons land is bedoeld voor kinderen vanaf vier jaar. Zodra jouw zoon of dochter vier jaar is geworden, mag hij/zij dus in feite naar de basisschool. Veel mensen doen dit direct, maar verplicht is het niet. In Nederland zijn kinderen namelijk pas vanaf hun vijfde levensjaar leerplichtig. Dit houdt dus in dat een kind officieel ook nog op zijn vijfde verjaardag mag beginnen aan de basisschool. Het basisonderwijs begint altijd in groep 1. Het maakt in dat geval niet uit of een kind nu vier of vijf jaar is. Ieder jaar doorloopt het kind een groep. Indien hij/zij goed bij kan blijven, volgt het jaar erop de gang naar een hogere groep. Dit gaat net zolang door tot groep 8. Dit is het laatste jaar van de basisschool. Een kind is dan doorgaans 12 jaar oud.

Leren en ontwikkelen

De basisschool staat volledig in het teken van leren en ontwikkelen. Kinderen zitten echter niet hele dagen in de schoolbanken. Er is voldoende ruimte om te spelen en er worden regelmatig uitstapjes gemaakt. Zo gaat menig basisschoolleerling tijdens de basisschooltijd wel een dagje weg naar Amsterdam. Dit is natuurlijk een hele happening voor jonge kinderen. Voor velen is het namelijk de eerste keer in zo’n grote stad. Zo’n uitstapje is niet alleen leuk, maar ook nog heel leerzaam. Vaak wordt een bezoek gebracht aan Madame Tussaud om kinderen kennis te laten maken met de beroemdheden. Daarnaast is een rondvaart in Amsterdam ook een veelgebruikte activiteit. Dit is namelijk een ideale manier om kinderen het een en ander bij te brengen over de historie van onze hoofdstad. Zo’n uitstapje wordt vaak niet gemaakt in de beginjaren van de basisschool, maar vaak tegen het einde van de schoolcarrière. De kinderen zijn dan immers wat ouder en hierdoor hebben leerkrachten er minder omkijken naar.