Hoe ziet het schoolsysteem eruit in Nederland

classroom

De schoolcarrière van een kind begint in ons land altijd in het basisonderwijs. Zodra een kind vier jaar is, mag hij/zij officieel naar school. Dit hoeft echter nog niet, want kinderen zijn volgens de wet namelijk pas vanaf hun vijfde levensjaar leerplichtig. De eerste jaren van hun leven bestaat uit les op de basisschool. Deze school bevindt zich meestal in de eigen woonplaats van het kind. Hierdoor kan hij/zij in zijn vertrouwde omgeving blijven. Het basisonderwijs bestaat in totaal uit acht groepen. Deze dient een kind allemaal te doorlopen. Het schoolsysteem in ons land bestaat echter niet alleen uit het basisonderwijs. In onderstaande tekst vertellen wij wat er na het basisonderwijs allemaal mogelijk is.

Voortgezet onderwijs

Nadat kinderen de basisschool succesvol hebben afgerond, stromen zij door naar het voortgezet onderwijs. Dit is verplicht, want kinderen zijn volgens de wet leerplichtig tot hun 18e levensjaar. In Nederland kennen we drie vormen van voortgezet onderwijs: havo, vwo en vmbo. Afhankelijk van het type onderwijs duurt het voortgezet onderwijs 4, 5 of 6 jaar. De eerste jaren staan in het teken van de basisvorming, vervolgens wordt er een profiel of sector gekozen die aansluit bij de wensen van een kind.

primary school

Middelbaar en hoger beroepsonderwijs

Ook na het voltooien van het voortgezet onderwijs is een kind nog leerplichtig. Afhankelijk van het niveau kan er vervolgens gekozen worden voor het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) is beroepsgericht. Veel leerlingen van het vmbo stromen nadien door naar het mbo. Veel kinderen die de havo of vwo hebben afgerond, kiezen voor het hoger beroepsonderwijs (hbo) of wetenschappelijk onderwijs (wo). Deze opleidingen zijn meer theoriegericht.

Een geschikte school kiezen

classIn ons land zijn talloze scholen. Vaak wordt gedacht dat scholen hetzelfde zijn, maar er zit wel degelijk verschil in. Zo wordt er op een school in Amsterdam mogelijk anders lesgegeven van op een school in Utrecht. Om een weloverwogen keuze te maken, doe jij er dan ook goed aan te gaan kijken op scholen. Dit geldt met name voor het voortgezet, middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Lijkt het jou leuk om een hbo-opleiding in onze hoofdstad te volgen? Combineer dit bijvoorbeeld met een dagje weg naar Amsterdam. Jij kunt hier een aantal scholen bezoeken en daarnaast bezienswaardigheden als Madame Tussaud aandoen. Ook kun je een Amsterdam city trip maken of kiezen voor een rondvaart door Amsterdam. Op deze manier hoef jij niet alleen maar scholen te bezoeken en dat maakt het uitstapje natuurlijk vele malen leuker.