Drie dingen die elke nieuwe basisschoolleraar moet weten

Omdat ieder kind in ons land leerplichtig is vanaf 5 jaar, barst het van de basisscholen. Om de kinderen te kunnen onderwijzen, zijn er natuurlijk ook leerkrachten nodig. Zij dienen een speciale opleiding te volgen om voor de klas te mogen staan. Heb jij ook een opleiding gevolgd tot leerkracht basisonderwijs en heb je deze inmiddels met succes afgerond? Dan heb je misschien al wel een basisschool gevonden waar jij les wilt geven. Als beginnend leerkracht op een basisschool moet jij echter met heel wat dingen rekening houden. Wij geven jou daarom drie handige tips die jij als beginner ongetwijfeld goed kunt gebruiken!

1. Maak het niet te moeilijk

schoolIndien jij de kinderen iets bij wilt brengen, doe je dit waarschijnlijk met veel enthousiasme. Vergeet echter niet dat je met kinderen te maken hebt. Jij begrijpt de materie die je uitlegt ongetwijfeld wel goed, maar dit geldt voor de kinderen mogelijk niet. Zorg daarom dat jij je aanpast aan hun niveau en maak het vooral niet te moeilijk. Wanneer je dit wel doet, begrijpt geen kind uit jouw klas je namelijk en dit is natuurlijk niet wenselijk. Leg het bovendien rustig uit en gebruik plaatsjes. Door iets te visualiseren wordt het voor kinderen namelijk veel makkelijker om iets te begrijpen.

2. Betrek de kinderen erbij

Een veelgemaakte fout onder nieuwe bassischoolleraren is dat zij alles zelf uit willen leggen. Hierdoor kan het allemaal behoorlijk langdradig worden. Kinderen hebben een korte spanningsboog, waardoor zij betrekkelijk snel zijn afgeleid. Daarom doe je er goed aan de kinderen actief te betrekken bij jouw lessen. Roep ze bijvoorbeeld geregeld naar voren om wat op het bord te schrijven en stel ze vooral constant vragen. Door de kinderen erbij te betrekken, blijven zij opletten. En bovendien begrijpen zij de materie vaak veel beter bij zo’n aanpak.

school

3. Geef ook eens les buiten school

Als nieuwe basisschoolleerkracht blijf jij ongetwijfeld vaak trouw aan jouw klaslokaal. Dit is op zich niet zo’n probleem, maar wat afwisseling is natuurlijk nooit verkeerd. Bovendien vinden veel kinderen het leuk om zo af en toe eens een uitstapje te maken. Geef jij les op een basisschool in de buurt van Amsterdam? Dan kun je bijvoorbeeld eens een dagje weg naar Amsterdam gaan met jouw kinderen. Laat ze bijvoorbeeld Madame Tussaud zien of maak een Amsterdam city trip. Dit is hartstikke leuk, maar het is daarnaast ook nog eens ontzettend leerzaam. Blijf dus zeker niet te veel vasthouden aan jouw klaslokaal, maar geef ook eens les buiten school.